Allting som kan sägas bör inte alltid sägas

Göran Rosenberg skriver i en kolumn i DN på onsdagen denna vecka, om yttrandefriheten och debattkulturen. Han menar att en väl utvecklad yttrandefrihet inte bör blandas ihop med en god debattkultur. Som en kommentar angående skillnaden mellan svensk och dansk debattkultur:

"En debattkultur där vad som helst kan sägas när som helst till vem som helst utan att väcka uppseende är inte nödvändigtvis ett tecken på en väl fungerande yttrandefrihet. Den kan också vara ett tecken på ett samhälle där ingenting av vikt längre kan diskuteras i offentligheten eftersom de flesta talar förbi varandra och inget yttrande har större vikt än något annat och ignoransen har samma auktoritet som kunskapen och idiotin samma tyngd visdomen [...]"

Jag håller helt med om att allting som kan sägas inte nödvändigtvis behöver sägas. Medvetna provokationer och ogrundande påståenden kan däremot stå i direkt konflikt med en väl fungerande yttrandefrihet. Om en människa fäller ett yttrande i en fråga, så är det snarare ett imperativ att den människan står för åsikten eller yttrandet i fråga, annars är yttrandefrihet ingenting värd
   Rosenberg säger också:

"[...] svaret att invandrarna i allmänhet och muslimerna i synnerhet är orsaken till de europeiska välfärdsstaternas problem. Det är inte bara ett enkelt svar utan ett destruktivt svar som inte löser problemen utan förvärrar dem. Det finns en rad svar på den kulturella och etniska mångfaldens utmaningar men inget av dem är enkelt. De svåra svaren kräver tid, tålamod och ledarskap och tenderar dessutom att ställa krav på oss alla"

Det kan nästan inte sägas bättre. De enkla svaren är inte alltid (utan faktiskt väldigt sällan) de rätta svaren. Det måste faktiskt sättas en gräns för yttrandefriheten i offentligheten. Du har rätt att hålla vilka värderingar och hysa vilka åsikter du vill, men ska du uttala dig offentligt så måste du kunna stå för vad du säger. Om du vill säga att "så här är det", så måste du också kunna visa varför du har rätt och föra fram väl underbyggda argument som stödjer din position
   En enkla svaren är inte alltid de rätta. Läs kolumnen, den var oerhört välskriven och upplysande

Kolumnen: http://www.dn.se/ledare/kolumner/debattokulturen-1.1223501


Dagens musiktips: White Zombie - "More human than human"

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0