Global uppvärmning = kallare klimat?

Jag har i metro nu minst två eller tre gånger läst insändare som ifrågasätter den globala uppvärmningen med hänvisning till att vi i Sverige har kalla vintrar med flera minusgrader. Frågeställningen verkar vara att: om global uppvärmning är ett faktum, varför har vi det då så kallt i Sverige på vintrarna?
   Jag tycker faktiskt lite synd om människor som tydligen är så upptagna att de inte kan göra tio minuters research på wikipedia eller google och ta reda på vad global uppvärmning egentligen är för något. Den typiska bilden av global uppvärmning är ju att polarisarna smälter, vattennivån höjs och klimatet blir varmare överallt, men det är faktiskt lite mer komplicerat än så
   Anledningen till att den globala uppvärmningen faktiskt kan ge oss här i Norden ett kallare klimat, beror på att temperaturhöjningen påverkar Golfströmmen genom ökade mängder färskvatten i Atlanten från det smältande Arktis och Grönland i norr. Detta får till följd att saltvattenhalten i vattnet förändras och försvagar de varma strömmarna. Golfströmmen, som sträcker sig ända från mexikanska golfen till oss i norden, förser oss med varma undervattensströmmar och är så att säga vårt “element”. En höjning av den globala medeltemperaturen skulle kunna få som följd att Golfströmmen blir svagare, och inte för med sig de varma strömmarna i lika hög utsträckning till de nordliga länderna, vilket alltså innebär att vi i Sverige paradoxalt nog får ett kallare klimat än tidigare på vintern
   Bara för att fenomenet har namnet “global uppvärmning” innebär det inte att det bildar ett tropiskt klimat över hela jordklotet. Det är alltså den globala medeltemperaturen som höjs, vilket faktiskt får till följd att vi får extrema temperaturer åt båda hållen, både extrem värme och extrem kyla, beroende på årstid och i vilken del av världen vi bor


Dagens musiktips: Concrete Blonde - "Bloodletting (the vampire song)"


Kommentarer
Postat av: Snubben

Jo men Tjenare!

Ingen med förståndet i behåll hävdar att klimatet skulle bli VARMARE här upp hos oss vid en eventuell "Global Uppvärmning"!



"En höjning av den globala medeltemperaturen SKULLE KUNNA FÅ som följd att Golfströmmen blir svagare, och inte för med sig de varma strömmarna i lika hög utsträckning till de nordliga länderna, vilket alltså innebär att vi i Sverige paradoxalt nog får ett kallare klimat än tidigare på vintern..."



VADDÅ "SKULLE KUNNA FÅ" ????

Känns inte helt vetenskapligt fastlagt ändå..



Hela det här blogginlägget faller på sin egna tes; den att Golfströmmen skulle minska sin uppvärmande effekt I.O.M. att Islands-isarna smälter, och, av någon jävla anledning "avsaltar havet"!? Vad innehåller de smältande isarna om inte FRYST HAVSVATTEN!



Gör om - tänk rätt!!

2010-12-21 @ 23:58:51
Postat av: Karl Henrik Karlsson

Nu är det ju så att vissa faktiskt tror detta, att klimatet skulle bli varmare även i Sverige om den globala uppvärmningen var ett faktum, så där har du helt enkelt fel.



Nej, det är inte vetenskapligt fastlagt, och det sa jag aldrig heller. Det finns en debatt om den globala uppvärmningen och dess konsekvenser, jag har aldrig sagt någonting annat.



Du verkar vara precis en av de människor jag pratar om i inlägget. Gör lite research, precis som jag har gjort, så får vi se vem som har rätt sen.

2010-12-22 @ 12:19:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0