Humanistens Julevangelium

Här sitter man då: en glögg i handen, Mozarts "Laudate Dominum" i högtalarna, fylld av julstämning.... och inte det minsta religiös!
   För nog vet ni väl att julen inte är en kristen högtid från början? Som ateist och humanist tycker jag detta faktum är viktigt att påpeka, speciellt då vissa människor förvånas över att även en ateist kan fira jul. Julen är en gammal nordisk högtid knuten till vintersolståndet, årets kortaste dag, då man firade att ljuset var på väg tillbaka igen till våra kalla, mörka trakter. Detta utnyttjades av kyrkan, som tog över högtiden och knöt den helt sonika till Jesu födelse

Förbundet Humanisterna, i vilket jag själv är medlem, har skrivit ihop ett kort julevangelium för att påminna om julens riktiga rötter, som inte alls har någonting med kristendom att göra. Det fanns till exempel ingen julgran i stallet där Jesus sägs ha fötts, det fanns ingen tomte närvarande som kom med presenter till honom, och det fanns sannerligen ingen glögg att dricka eller julskinka att äta!
   Länken nedan tar er till texten på förbundets hemsida, läs gärna lite mer om Humanisterna när ni ändå är där, och bli för all del medlemmar också om ni känner för det!

http://humanisterna.se/index.php?option=com_content&view=article&id=804


Dagens musiktips: Luciano Pavarotti - "Nessun dorma"

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0